Skip to content

IPC-A-610

Picture of Infinity <br>High Tech Solutions

Infinity
High Tech Solutions

Facebook
LinkedIn

IPC-A-610

Annemarie en Miranda mochten op 2 en 3 juli weer present zijn voor hun herhaalcursus IPC-A-610 bij Etech. Mede dankzij hun jaren ervaring zijn ze natuurlijk beide weer geslaagd. GEFELICITEERD!! Ditmaal in een klein clubje waardoor er veel ruimte was voor vragen en discussie. Na de zomer zullen ook Angelique en Sabine hun kennis weer mogen testen.

Bij het maken van een geassembleerde printplaat, zijn door de gehele productieketen maar liefst 4,2 E19 variabelen mogelijk.

Dat zijn er te veel voor het menselijk brein. De elektronica industrie wil de hoeveelheid variabelen zo veel mogelijk beperken. Hoe minder variabelen, hoe eenvoudiger het gaat worden. Industrie erkende afspraken, specificaties en/of criteria, diensten en methodes worden vastgelegd in industrie standaarden.

De bekendste industriestandaard die wereldwijd gebruikt wordt zijn de IPC standaarden. Het doel van deze IPC standaarden is om alle betrokkenen in de gehele productieketen van printplaten, te helpen bij het minimaliseren van het risico van combinaties die geen goede soldeerverbindingen geven volgens de IPC-A-610 Klasse 1, 2 of 3. Daarnaast is bij het werken met elektronica, parate vakkennis een eerste vereiste. Veel van die kennis is opgedaan door overdracht van collega’s en niet zelden gebaseerd op eigen aannames. Vaak hoor je dan “Dat doen we al jaren zo!”, zonder bewijs dat beslissing of methode een goed resultaat geeft. Ook hier bieden de IPC standaarden uitkomst. Het ontbreken van klachten van klanten betekent niet persé dat er geen klachten zijn….2020 is ook een jaar waarin we niet stil kunnen staan, waarin we ondanks alles moeten blijven luisteren naar ons hart en moeten geloven in de toekomst.

De IPC is overigens de enige branchevereniging die het gehele proces (van design tot finished product) beschrijft. Dat is één van de redenen waarom de IPC de grootste en bekendste branchevereniging in de gehele wereld is. Daarnaast heeft de IPC wereldwijd ook de meeste (actieve) leden. Maar genoeg over de IPC, terug naar de standaarden.

De IPC heeft voor de standaarden een boomstructuur (zie figuur). Hierbij vormen de belangrijkste basis standaarden de stam. Deze stam heeft aftakkingen en deze aftakkingen zijn belangrijke standaarden die je nodig hebt om makkelijker aan de basis standaarden te kunnen voldoen.

De meest bekende standaard van IPC is de IPC-A-610. Deze standaard is echter niets méér dan een lijvige opsomming van eind-acceptatie eisen aan producten. Met andere woorden: “Hoe moet het product uitzien vóór levering?” Uiteraard is dit zeer belangrijk maar zeker nog belangrijker om te weten is hoe je een goede soldeerverbinding maakt! Welke materialen, gereedschappen etc. heb je nodig om een goede soldeerverbinding te maken? Dit staat beschreven in de minder bekende, maar veruit belangrijkste (productie)standaard; de J-STD-001.

Zie je door de (IPC) bomen het bos niet meer of wil je meer weten over een specifieke IPC standaard? Dan zit je goed bij de experts van ETECH-trainingen. Laat de experts van ETECH jou en je bedrijf helpen met ondersteuning en begeleiding.  Je kunt vrijblijvend contact opnemen met business.support@etech.training of bel +31 (0) 45 711 23 90. Zo kun je o.a. bij ETECH-trainingen terecht voor vragen over IPC standaarden, de juridische consequenties als een IPC standaard in je contract of op tekening staat, onafhankelijke inspecties, engineerings vraagstukken, productieprocessen, hulp bij ESD vraagstukken, (IPC) opleidingen, etc. Al hun ondersteunende diensten zijn te vinden op

http://etech.training.nl